Az MHP parancsnoki országjárás tapasztalatai

Szerzők

  • Márta Pákozdi MHP Személyzeti Csoportfőnökség Menedzsment és Fejlesztési Főnökség
  • Melinda Tribol-Tóth MHP Személyzeti Csoportfőnökség Menedzsment és Fejlesztési Főnökség

DOI:

https://doi.org/10.35926/HSZ.2020.3.9

Absztrakt

A katonai felső vezetés 2019-ben innovatív eljárásként látogatást tett a Magyar Honvédség állományának körében. A látogatás célja – az eddig elért eredményekről való tájékoztatáson túl – a katonákat foglalkoztató kérdések megismerése és az azokra való válaszadás volt. A Magyar Honvédség Parancsnoksága parancsnoki országjáró előadás-sorozatát egy beharangozó kisfilm előzte meg. A szerzők a parancsnoki országjárásról készült kutatást ismertetik és elemzik írásukban.
A kutatás célja: Az MHP parancsnoki országjárás erősségeinek és gyengeségeinek feltárása az MH személyi állományának visszajelzései alapján. 
Minta és módszer: A nyitott kérdéseket tartalmazó papír-ceruza kérdőívet 288 fő válaszolta meg, önkéntes és anonim módon. A szövegek elemzése a Grounded Theory módszerével történt.
Eredmények: A katonák körében végzett reprezentatív felmérés (n = 288) eredményei rámutatnak arra, hogy a Magyar Honvédség jövőképét pozitívnak véli az állomány. A vezető (parancsnok) jövőbe vetett hitét át tudta adni állományának, amely megbecsülve és értékelve érezte magát az előadások során, ami erős ösztönző tényezőként hat a munkájára.
Azonban az állomány által megfogalmazott hiányosságok – megbecsültség, katonai élet és munkakörülmények, pályakép – megválaszolása sürgető.

KULCSSZAVAK: katona, parancsnoki országjárás, megbecsülés, élet- és munkakörülmények 

Szerző életrajzok

Márta Pákozdi, MHP Személyzeti Csoportfőnökség Menedzsment és Fejlesztési Főnökség

Pákozdi Márta alezredes, kiemelt főtiszt (MHP Személyzeti Csoportfőnökség Menedzsment és Fejlesztési Főnökség)

Melinda Tribol-Tóth, MHP Személyzeti Csoportfőnökség Menedzsment és Fejlesztési Főnökség

Tribol-Tóth Melinda százados, beosztott tiszt (MHP Személyzeti Csoportfőnökség Menedzsment és Fejlesztési Főnökség)

##submission.downloads##

Megjelent

2020-05-27

Hogyan kell idézni

Pákozdi, M., & Tribol-Tóth, M. (2020). Az MHP parancsnoki országjárás tapasztalatai. Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 148(3), 101–108. https://doi.org/10.35926/HSZ.2020.3.9

Folyóirat szám

Rovat

Vezetés, felkészítés