Az ideiglenes biztonsági határzár menti feladatellátás hatása a határzárat védők magánéletére

Szerzők

  • Borbély Zsuzsanna
  • Fridrich Andrea Cecília
  • Tőzsér Erzsébet

Kulcsszavak:

csapatszázad, munkahelyi stressz, magánélet, migráció

Absztrakt

A 2015-ben robbanásszerűen meginduló illegális migrációs hullám egyik útvonala hazánkon keresztül vezetett, ennek következtében Magyarország aktívan szerepet vállalt a helyzet kezelésében. Az illegális migráció okozta válsághelyzet kezelésére életre hívott ideiglenes biztonsági határzár mentén a Magyar Honvédség erői mellett a rendőrség állománya is rendszeresen teljesített szolgálatot. A legjelentősebb feladat a határzár őrzése volt, amelyben a Készenléti Rendőrség állománya mellett a megyei rendőr-főkapitányságok ideiglenesen felállított csapatszolgálati századai is részt vettek.
Egy 2016-ban végzett vizsgálatban érdeklődésünk fókuszában a rendőrségi csapatszázadokban feladatot ellátó állomány esetében a konkrét feladatellátás, a körülmények okozta pszichés terhek, valamint ezek magánéletben megtapasztalat következményei álltak. Az eredményeket tekintve megállapíthatjuk, hogy ez az ellátandó feladat, illetve a határzár menti körülmények egy speciális stresszforrást jelentettek a rendőri állomány számára, s az állomány magánéletére is változatos hatást gyakoroltak. Így például megnövekedett munkahelyi stresszt éltek meg, továbbá a munkahelyi stressz utólagos otthoni kezelésére is hajlamosabbak voltak egyes csoportok – például a férfiak az alkoholfogyasztással. De emellett számos más esetben is érdekes együttjárások mutatkoztak a feladatellátás során megtapasztalt pszichés terhek és az otthon megtapasztalt pszichés jellegű problémák között. Mindezek alapján a téma további vizsgálata releváns feladat, különösen a különböző állománycsoportokat is figyelembe véve, hogy a stresszterheltség kapcsán hatékonyabban megelőzhessük az esetleges pszichés elváltozásokat.

Szerző életrajzok

Borbély Zsuzsanna

pszichológus (Körmendi Rendészeti Szakgimnázium)

Fridrich Andrea Cecília

pszichológus (Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

Tőzsér Erzsébet

pszichológus (Komárom-Esztergom Megyei Rendőr- főkapitányság)

Hivatkozások

-

##submission.downloads##

Megjelent

2018-11-15

Hogyan kell idézni

Borbély, Z., Fridrich , A. C., & Tőzsér, E. (2018). Az ideiglenes biztonsági határzár menti feladatellátás hatása a határzárat védők magánéletére . Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 146(6), 65–79. Elérés forrás https://kiadvany.magyarhonvedseg.hu/index.php/honvszemle/article/view/328

Folyóirat szám

Rovat

Pszichológia