A 2018-ban katonai szolgálatra toborzott férfiak fizikai mutatóinak elemzése

Szerzők

  • Országné Faragó Éva alezredes

Kulcsszavak:

katonai alkalmasságvizsgálat, fizikai alkalmasságvizsgálat 2018

Absztrakt

A Magyar Honvédség az Alaptörvényben és a nemzetközi szerepvállalásában megfogalmazott feladatainak ellátása érdekében folyamatosan feltölti személyi állományát. A toborzóirodákban jelentkező munkavállalóknak alkalmasságvizsgálaton kell megfelelniük ahhoz, hogy a Magyar Honvédség állományának tagjai lehessenek. Jelen kutatásban a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetében alkalmasságvizsgálaton részt vett katonajelöltek közül a 2018-ban jelentkezett férfiak eredményeit vizsgálta meg a szerző. Ez az elemzés egy nagyobb, a fizikai alkalmasságvizsgálatok analizálását megcélzó kutatás része. Az adatok feldolgozása lehetőséget ad az összehangolt fejlesztésre, valamint a beavatkozási pontok meghatározására, jelentősen segítheti a Magyar Honvédség személyi állománya fizikai felkészültségének javítása érdekében folytatott erőfeszítések sikerét.

Információk a szerzőről

Országné Faragó Éva alezredes

kiemelt főtiszt (MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet Magassági Élettani Osztály)

Hivatkozások

/2015. (VII. 30.) HM rendelet a katonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1500010.hm

Durgó Tamás: A Magyar Honvédség a munkaerőpiacon, a katonai felnőttoktatás. Kézirat. Budapest, 2018.

Oettinger, Barbara – Oettinger, Thomas: Funkcionális gimnasztika. Dialóg Campus Kiadó, Budapest, 2011.

Országné Faragó Éva alezredes: A V4-ek összehasonlító elemzése a katonák fizikai alkalmasságvizsgálatainak tükrében. Honvédségi Szemle, 2019/3.

##submission.downloads##

Megjelent

2021-01-27

Hogyan kell idézni

Országné Faragó, Éva. (2021). A 2018-ban katonai szolgálatra toborzott férfiak fizikai mutatóinak elemzése. Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 147(6), 95–106. Elérés forrás https://kiadvany.magyarhonvedseg.hu/index.php/honvszemle/article/view/214

Folyóirat szám

Rovat

Vezetés, felkészítés