A hazafias nevelés elemei a Horthy-kor pedagógiai dokumentumaiban

Szerzők

  • Dr. Pálmai Judit

Kulcsszavak:

Trianon traumája, katonaélet, magyar katonaerények, haza védelme, tisztelet a hősöknek

Absztrakt

A szerző írásában egy kutatás kisebb szeletét vázolja fel. Az eredeti kutatás témája a családkép vizsgálata volt a Horthy-kori (1919–1945) dokumentumokban. A kutatás során a szerző három kiadványtípust elemzett: a két világháború közötti tanterveket, tankönyveket és pedagógiai tartalmú szakfolyóiratokat. A munka a tartalom- és a dokumentumelemzés komplex módszerével történt. Jelen tanulmányban e tartalomelemzés által kapott eredmények egy szűkebb körét mutatja be, nevezetesen, hogy miként jelennek meg
a vizsgált anyagokban a magyar katonák, illetve hogyan alakult a két világháború között a fiatalság honvédelmi-hazafias nevelése.

Információk a szerzőről

Dr. Pálmai Judit

PhD, szociológus, tanársegéd (SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézet)

Hivatkozások

Benedek Elek: Elemi iskolások olvasókönyve. A III. osztály számára. Lampel, Budapest, 1921.

Benedek Elek: Elemi iskolások olvasókönyve. A IV. osztály számára. Lampel, Budapest, 1922.

Benedek Elek – Kőrösi Henrik – Tomcsányi János (szerk.): Magyar olvasókönyv az elemi népiskolák II. osztálya számára. Lampel, Budapest 1924.

Kozma László – Mihály Ferenc: A hős honvéd fiai. Olvasókönyv az elemi népiskolás IV. osztálya számára. Lampel, Budapest 1926b.

Kozma László – Mihály Ferenc: Pista és Juliska. Olvasókönyv az elemi népiskolák II. osztálya számára. Lampel, Budapest, 1926a.

HSz 2017/1. Vezetés, felkészítés 101

Nagy T. Perpetua (összeáll.): Betűbokréta. Magyar olvasókönyv a katolikus népiskolák második osztálya számára. Szent-István-Társulat, Budapest, 1938.

Nagy T. Perpetua (összeáll.): Betűbokréta. Magyar olvasókönyv a katolikus népiskolák harmadik osztálya számára. Szent-István-Társulat, Budapest, 1940.

Nagy T. Perpetua: Betűbokréta. Új ABC a katolikus népiskolák első osztálya számára. Szent-István-Társulat, Budapest, 1936.

Olvasó- és tankönyv a katolikus osztatlan elemi népiskolák III. osztálya számára. Szent-István-Társulat, Budapest, 1936.

Olvasó- és tankönyv a katolikus osztatlan elemi népiskolák IV. osztálya számára. Szent-István-Társulat, Budapest ,1929.

Pohárnok Jenő (szerk.): Új betűvetés. Abécés könyv a katolikus népiskolák számára. Szent István-Társulat, Budapest, 1940.

Pölöskei Ferenc – Gergely Jenő – Izsák Lajos: Magyarország története 1919–1990. Korona Kiadó, Budapest, 1995.

Romsics Ignác: Magyar történeti szöveggyűjtemény 1914–1999. Osiris Kiadó, Budapest, 2000.

Tomcsányiné Czukrász Róza (szerk.): A magyar gyermek első könyve. Magyar ABC és olvasókönyv az elemi népiskola I. osztály számára. Lampel, Budapest 1920.

Tomcsányiné Czukrász Róza (szerk.): A magyar gyermek első olvasókönyve. Magyar ABC és olvasókönyv az elemi népiskola I. osztálya számára. Lampel, Budapest, 1933.

##submission.downloads##

Megjelent

2017-02-04

Hogyan kell idézni

Pálmai, J. (2017). A hazafias nevelés elemei a Horthy-kor pedagógiai dokumentumaiban. Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 145(1), 92–101. Elérés forrás https://kiadvany.magyarhonvedseg.hu/index.php/honvszemle/article/view/606

Folyóirat szám

Rovat

Vezetés, felkészítés