Adalékok az állam fegyveres védelmének rendszertani megközelítéséhez

Szerzők

  • Farkas Ádám főhadnagy

Kulcsszavak:

az állam fegyveres védelmi rendszere, belső védelem, külső védelem, erőszakmonopólium

Absztrakt

Az állam fegyveres védelméről való gondolkodás fogalmi és elméleti problémákkal is küzd a magyar állam- és jogtudományban. A fegyveres védelem kapcsán az egyes szervezetek besorolásában dominánsnak mutatkozik a klasszikus külső és belső védelem szerinti osztályozás. A 21. század kihívásai azonban új szemléletet követelnek, és a fegyveres védelem rendszerével kapcsolatos gondolkodás megújítását feltételezik. Ahhoz azonban, hogy az állam- és jogtudomány, valamint a társtudományok a jogalkotás számára is hasznosítható fogalmi és elméleti újdonságokat tudjanak felmutatni, szükség van az állam fegyveres védelmi rendszerének fokozott vizsgálatára. A tanulmány célja ehhez a kérdéshez adalékokat szolgáltatni, különösen az állam fegyveres védelmi rendszerének funkcionális tagozódása tekintetében

Információk a szerzőről

Farkas Ádám főhadnagy

Dr., Honvédelmi Minisztérium, Jogi Főosztály, Kodifikációs Osztály

Hivatkozások

évi XXXIV. törvény a Rendőrségről. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400034.TV

/2015. (XII. 28.) kormányhatározat az egyes jogszabályoknak az új típusú biztonsági kihívásokkal összefüggő felülvizsgálatáról és lehetséges fejlesztési irányairól. http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15205.pdf

évi C. törvény az elektronikus hírközlésről. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300100.TV

évi CXIII. törvény a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100113.TV

Concha Győző: Politika I. Alkotmánytan. Grill Károly Könyvkiadó Vállalata, Budapest, 1907. IX.

HSz 2017/1. Haderőszervezés, -fejlesztés 57

évi LXIX. törvény a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő egyes törvények módosításáról. http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1600069.TV&timeshift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT

Baraczka Róbertné – Szikinger István: A rendészeti igazgatás. Ficzere Lajos – Forgács Imre: Magyar Közigazgatási Jog. Különös rész európai uniós kitekintéssel. Osiris Kiadó, Budapest, 1999.

Carl von Clausewitz: A háborúról. Zrínyi Kiadó, Budapest, 2013.

Christián László: A bizonytalan alapra épülő ház, avagy a rendészet fogalmainak tisztázása. Iustum Aequum Salutare, 2010/1.

Christián László: A rendészet alapvonalai, önkormányzati rendőrség. Universitas-Győr Nonprofit Kft., Győr, 2011.

Concha Győző: Politika I. Alkotmánytan. Grill Károly Könyvkiadó Vállalata, Budapest, 1907.

Dobák Imre (szerk.): A nemzetbiztonság általános elmélete. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézet, Budapest, 2014.

Farkas Ádám: Gondolatok az állam fegyveres védelmének egyes rendszertani kéréseiről. Farkas Ádám (szerk.): Tévelygések fogságában? Tanulmányok az állam fegyveres védelmének egyes jogtani és államtani kérdéseiről, különös tekintettel Magyarország katonai védelmére. Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság, Budapest, 2016.

Finszter Géza: A rendőrség joga. Tanulmány a rendészeti igazgatásról. Országos Rendőr-főkapitányság, Budapest, 2012.

Finszter Géza: Rendészetelmélet. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar, Budapest, 2014.

Finszter Géza: Tanítások a rendészetről. Hautzinger Zoltán – Verhóczki János (szerk.): Sodorvonalon. Tanulmányok Virányi Gergely 60. születésnapja tiszteletére. Magyar Rendészettudományi Társaság, Budapest, 2012.

Hajma Lajos: A katonai felderítés és hírszerzés története. Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Budapest, 2001.

Hautzinger Zoltán: A katona büntetőjogi fogalmának metamorfózisa. Mészáros Ádám (szerk.): Fiatal büntetőjogászok a z új büntető törvénykönyvről. Magyar Jog- és Á llamtudományi Társaság, Budapest, 2014.

Kelemen Roland – Pataki Márta: A kibertámadások nemzetközi jogi értékelése. Katonai Jogi és Hadijogi Szemle, 2015/1.

Kelemen Roland – Pataki Márta: Kiberterrorizmus: a terrorizmus új arca. Magyar Rendészet, 2014/5, 103–116.

Korinek László: A rendőrség szerepe, funkciói és típusai. Hautzinger Zoltán – Verhóczki János (szerk.): Sodorvonalon. Tanulmányok Virányi Gergely 60. születésnapja tiszteletére. Magyar Rendészettudományi Társaság, Budapest, 2012.

Lakatos László: Honvédelmi igazgatás. Lapsánszky András (szerk.): Közigazgatási jog. Fejezetek szakigazgatásaink köréből I. kötet. A szakigazgatás általános alapjai, nemzetközi összefüggései. Az állami alapfunkciók igazgatása. Complex, Budapest, 2013.

Lipics László: Fegyveres szervek-e a rendvédelmi szervek? Hadtudomány, 2010/1–2.

Lutterbeck, Derek: The Paradox of Gendarmeries: Between Expansion, Demilitarization and

Dissolution. The Geneva Centre for the Democratic Control of Armed Forces, Geneva, 2013.

Nagy Szintia: A katonai büntetőjog és a függelmi viszonyok szerepe a magyar jogrendszerben. http://www.arsboni.hu/a-katonai-buntetojog-es-a-fuggelmi-viszonyok-szerepe-a-magyarjogrendszerben.html

Haderőszervezés, -fejlesztés HSz 2017/1.

Nagy Szintia Mirtill: Rend és fegyelem. A függelmi viszonyok jelentősége a magyar katonai anyagi büntetőjogban. Diskurzus, 2014/2.

Nolte, Georg: European Military Law Systems. De Gruyter Recht, Berlin, 2003.

Pántya Péter: A Magyar Köztársaság fegyveres és rendvédelmi szervei. Hadmérnök 2008/2.

Patyi András: A rendészeti igazgatás és a rendészet jogának alapjai. Lapsánszky András (szerk.): Közigazgatási jog. Fejezetek szakigazgatásaink köréből II. kötet. Gazdasági közigazgatás, infrastruktúra-igazgatás. Complex, Budapest, 2013.

Teke András: Paradigmák fogságában, avagy katonából rendőr? http://www.szvmszk.hu/files/images/Orszagos/Szakmai_Kollegium/publikaciok/Katonabol_rendor.pdf

USA Patriot Act. https://www.justice.gov/archive/ll/highlights.htm

Weger, Michiel de: The Potential of the European Gendarmerie Force. Netherlands Institute of International Relations, Hague, 2009.

Zachar József: Idegen hadakban. Magvető Kiadó, Budapest, 1984.

##submission.downloads##

Megjelent

2017-02-04

Hogyan kell idézni

Farkas, Ádám. (2017). Adalékok az állam fegyveres védelmének rendszertani megközelítéséhez. Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 145(1), 44–58. Elérés forrás https://kiadvany.magyarhonvedseg.hu/index.php/honvszemle/article/view/600

Folyóirat szám

Rovat

Haderőszervezés, -fejlesztés