Globális műholdas navigációs rendszerek alkalmazási lehetőségei katonai és polgári célú flotta- és erőkövetési rendszerekben (1.)

Szerzők

  • Károly Krisztián főhadnagy

Kulcsszavak:

GNSS, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, műhold, navigáció

Absztrakt

A közszolgálatot támogató flotta- és erőkövetési rendszerek elengedhetetlen tartozéka a geolokális pozíciót biztosító műholdas navigációs vevőberendezés. Tudományos közleményemben tárgyalom a globális műholdas navigációs rendszerek (GNSS2) általános felépítését, melyek közül részletesen ismertetem az amerikai GPS-, az orosz GLONASS-, az európai Galileo- és a kínai BeiDou-rendszereket. Kutatásomban vizsgálom a különböző infrastruktúrák műholdas konstellációját, a műholdak által navigációs célból sugárzott jelstruktúrát. Elemzem továbbá a nyílt és a titkosított csatornák vételi lehetőségeit. Általam konfigurált kísérleti vevőberendezéssel primer méréseket hajtottam végre a GNSS-szolgáltatások tanulmányozása céljából. Kutatásaim alapján javaslatot tettem komplex GNSS-vevőberendezések kifejlesztésére és alkalmazására.

Információk a szerzőről

Károly Krisztián főhadnagy

honvédtiszt (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred)

Hivatkozások

-

##submission.downloads##

Megjelent

2018-01-28

Hogyan kell idézni

Károly, K. (2018). Globális műholdas navigációs rendszerek alkalmazási lehetőségei katonai és polgári célú flotta- és erőkövetési rendszerekben (1.). Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 146(1), 83–97. Elérés forrás https://kiadvany.magyarhonvedseg.hu/index.php/honvszemle/article/view/407

Folyóirat szám

Rovat

Vezetés, felkészítés