A NATO kibervédelmi irányelveinek fejlődése

Szerzők

  • Paráda István hadnagy

Kulcsszavak:

kibervédelem, kiberbiztonság, kiberműveletek, NATO, irányelv

Absztrakt

A folyamatos technológiai fejlődésnek köszönhetően, valamint az újabb biztonsági kihívások és fenyegetések megjelenésével a kiberműveletek a katonai tevékenységek mindennapi részévé váltak. E képességek létjogosultságát és folyamatosan növekvő tendenciáit a NATO, az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország is felismerte. Hazánk, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (mint felsőoktatási szereplő) és a Magyar Honvédség is jelentős kihívásokkal áll szemben a kiberhadviselésen és a kiberműveleteken belüli képességek fejlesztése, létrehozatala és alkalmazása terén.
Bár a NATO mindig is védte kommunikációs és információs rendszereit, a 2002-es prágai csúcstalálkozó vette először napirendre a kibervédelmet. A szövetséges vezetők 2006-ban a rigai csúcstalálkozón felismerték, hogy további védelmet kell biztosítani ezeknek az információs rendszereknek. Az Észtország állami és magánintézményei ellen 2007-ben végrehajtott kibertámadások nyomán a szövetséges védelmi miniszterek ugyanennek az évnek júniusában megállapodtak abban, hogy e területen jelentős munkára van szükség. Ennek eredményeként a NATO 2008 januárjában első alkalommal jóváhagyta a Szövetség kibervédelmi irányelveit. Jelen írás a NATO kibervédelemmel kapcsolatos irányelveit és törekvéseit mutatja be.

Információk a szerzőről

Paráda István hadnagy

tanársegéd (NKI HHK Katonai Üzemeltető Intézet, Híradó Tanszék)

Hivatkozások

-

##submission.downloads##

Megjelent

2018-05-24

Hogyan kell idézni

Paráda, I. (2018). A NATO kibervédelmi irányelveinek fejlődése. Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 146(3), 3–13. Elérés forrás https://kiadvany.magyarhonvedseg.hu/index.php/honvszemle/article/view/373

Folyóirat szám

Rovat

Haderőszervezés, -fejlesztés