Kiváló szakmai teljesítmény és katonai helytállás

Gondolatok az elfeledett aleppói misszióról (1974–1983)

Szerzők

  • Dr. techn. Kolozsvári Sándor ny. ezredes

Kulcsszavak:

Szíria, Aleppó, katonai tanácsadók

Absztrakt

A szerző a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent A Magyar Honvédség 170 éve című könyv kapcsán az 1974 és 1983 közötti időszakról elmélkeldik írásában, amikor a Magyar Néphadsereg egy kijelölt kollektívája a nyilvánosságtól mélyen elzárva, államközi szerződés alapján egy olyan – a fogadó ország számára nagyon fontos – katonai objektum helyszíni létrehozásán és „beüzemelésén” munkálkodott egy frontországban, Szíriában, ahol akkor már polgárháborús viszonyok uralkodtak. 
Ez a misszió (akkori nevén „Aleppói Tanácsadó Csoport”) örökre beírta nevét a helyi emberek, a velünk kapcsolatba került lakosok lelkébe (és ez számunkra akkor, ott életbe vágóan fontos volt), de az állami szervek – Aleppói Katonai Körzet és a helyőrség – hivatalos dokumentumaiba is.

Hivatkozások

-

##submission.downloads##

Megjelent

2021-02-09

Hogyan kell idézni

Kolozsvári, S. (2021). Kiváló szakmai teljesítmény és katonai helytállás : Gondolatok az elfeledett aleppói misszióról (1974–1983). Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 147(1), 145–149. Elérés forrás https://kiadvany.magyarhonvedseg.hu/index.php/honvszemle/article/view/288

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei