Az Európai Unió és a NATO együttműködése az EU önállósodási folyamatának tükrében

Szerzők

  • Dr. Molnár Anna

Kulcsszavak:

Európai Unió, közös biztonság- és védelempolitika, NATO, együttműködés, évfordulók

Absztrakt

2019-ben a NATO 70. évfordulója mellett az EU közös biztonság- és védelempolitikájának 20 éves évfordulója is alkalmat ad a két szervezet közötti kapcsolatok áttekintésére és elemzésére. Az együttműködés azt követően vált fontossá, hogy 1999-ben az Európai Tanács ülésén döntés született a közös európai biztonság- és védelempolitika (Common European Security and Defence Policy, CESDP) létrehozásáról. A cikk első része az együttműködés kezdetét, a 2003-ig tartó folyamatokat mutatja be. A továbbiakban Ciprus 2004-es csatlakozása után elakadó kapcsolatok ismertetése következik. Noha a 2009-ben hatályba lépett lisszaboni szerződés a közös kül- és biztonságpolitika, valamint a közös biz-tonság- és védelempolitika területein is megerősítette az Európai Uniót, 2016-ig a két szervezet közötti kapcsolatban komoly előrelépés nem történt. 2016-ban a Brexitről szóló népszavazás és a globális stratégia elfogadását követően a kapcsolatok új lendületet kaptak. A globális stratégiában szereplő NATO–EU-kapcsolatokról az írás harmadik, a feléledő intézményes kapcsolatokról pedig a tanulmány befejező része szól.

Információk a szerzőről

Dr. Molnár Anna

Dr. Molnár Anna (PhD) tanszékvezető egyetemi docens (NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar, Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék)

Hivatkozások

-

##submission.downloads##

Megjelent

2021-01-28

Hogyan kell idézni

Molnár, A. (2021). Az Európai Unió és a NATO együttműködése az EU önállósodási folyamatának tükrében. Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 147(5), 44–59. Elérés forrás https://kiadvany.magyarhonvedseg.hu/index.php/honvszemle/article/view/223

Folyóirat szám

Rovat

Húsz éve a NATO-ban