A kis és közepes hatótávolságú rakéták és az új hiperszonikus fegyverrendszerek hatása napjaink biztonságpolitikájára I. rész

Szerzők

  • József Krausz

Absztrakt

ÖSSZEFOGLALÁS: A tanulmány I. része a kis és közepes hatótávolságú rakéták leszerelése érdekében kötött INF-szerződés előzményeivel foglalkozik. A szerző röviden összefoglalja a fegyverkezési verseny megállapodásának előzményeit, a hidegháború időszakát, és hogy mi vezetett az INF-szerződés megkötéséhez. Önálló fejezetrészben ismerteti a szerződés megkötésének körülményeit, elemzi a szerződésben foglaltakat, és napjainkig nyomon követi az eseményeket. A tanulmány I. részben ezt követően a szerző azt boncolgatja, hogy mi késztethette az USA-t arra, hogy egyoldalúan visszavonuljon a szerződéstől.
ABSTRACT: Part I of the study deals with the antecedents of the INF Treaty for the disarmament of short- and medium-range missiles. The author briefly summarizes the antecedents of the arms race agreement, the period of the Cold War, and what led to the conclusion of the INF Treaty. In a separate chapter, he describes the circumstances of concluding the treaty, analyzes the contents of the treaty, and tracks the events to this day. In Part I of the study, the author then dissects what may have prompted the U.S. to withdraw unilaterally from the treaty.

##submission.downloads##

Megjelent

2020-10-08