Kategóriák
A Honvédségi Szemle szerkesztőbizottságának tagjai

Dr. Porkoláb Imre ezredes

Dr. Porkoláb Imre ezredes felsőfokú tanulmányait a katonai főiskolai képzést követően a 270 éves múlttal rendelkező Sandhursti Királyi Katonai Akadémián végezte, illetve több hazai katonai és civil egyetemen szerzett másoddiplomákat. 2003-ban hadszíntéri szolgálaton vett részt az Iraki Szabadság hadműveletben, majd a Magyar Honvédség különleges műveleti képességének megalakításában végzett vezető tevékenységet. 2011 júliusától az USA-ban, a NATO Stratégiai Transzformációs Parancsnokságon teljesített szolgálatot a Magyar Honvédség Nemzeti Összekötő Képviselet vezetőjeként, majd 2018-ig a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) képviselőjeként a Pentagonban dolgozott, ahol az amerikai egyesített vezérkarral, a Védelmi Minisztériummal, illetve a Washingtonba települt kiemelt kutatóintézetekkel tartotta a kapcsolatot.

Amerikai tartózkodása alatt elvégezte a Harvard Egyetem felsővezetői tanfolyamát, illetve a Stanford Egyetem szervezeti innováció szakát. Hazatérve, 2018-tól a Magyar Honvédség innovációja terén végzett átalakító munkát vezette a nemzeti fegyverzeti igazgató kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyetteseként. Jelenleg a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémiáját vezeti.

A különleges műveleti képességfejlesztés kapcsán a gerillaharc és a terrorellenes hadviselés szakértője, az ehhez kapcsolódó vezetéselméletet – a hagyományostól eltérő vezetést –, a V.U.C.A. környezetben sikeres változásmenedzsmentet, illetve a szervezeti átalakítás innovatív módszereit és annak az üzleti életben való alkalmazhatóságát kutatja, és rendszeresen publikál a témában. Első könyve Szolgálj, hogy vezethess! címmel 2016-ban jelent meg, második könyve, A stratégia művészete pedig 2019 májusában látott napvilágot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük