Kategóriák
A Honvédségi Szemle szerkesztőbizottságának tagjai

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy korán elkötelezte magát a haza védelme iránt: 14 évesen már Egerben, a honvéd kollégium falai között készült hivatására. Innen egyenes út vezetett a katonai főiskolára, Szentendrére, ahol kitüntetéses tüzértiszti és földmérő mérnöki diplomával, eredményének köszönhetően főhadnagyként kezdte meg pályafutását Tapolcán, a Sorozatvető Ezrednél. Hosszú, élményekkel és eredményekkel teli pályafutása Pécs, Székesfehérvár, Tata, Szolnok, Budapest érintésével vezetett Debrecenbe, majd újra Budapestre, immár a Honvédelmi Minisztériumba.

Közben folyamatosan képezte magát: egyetemi végzettséget és doktori fokozatot a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen kapott, ezzel párhuzamosan felsővezetői katonai végzettséget szerzett az Amerikai Egyesült Államok hadseregének szárazföldi akadémiáján egy mesterdiploma megszerzésével, de speciális képességgel is bővült képességtára, többek között az amerikai Különleges Műveleti Egyetem tanfolyamán.

Alapvégzettségét tekintve tüzér, de megalkotója volt zászlóalj-törzsfőnökként, parancsnokhelyettesként és megbízott parancsnokként a Magyar Honvédségben újonnan felépített különleges műveleti képességnek, majd az egyetlen légimozgékony légirohamalakulat parancsnokaként bizonyíthatott, míg végül lövészdandár élén igyekezett helytállni.

Szolgált szakaszparancsnokként, ütegparancsnok-helyettesként, hadműveleti főtisztként, beosztott és önálló zászlóalj-törzsfőnökeként, parancsnokhelyettesként és parancsnokként is több alakulatnál, de stratégiai szinten is készített elő döntéseket a Honvéd Vezérkar megbízott hadműveleti csoportfőnökeként, illetve Magyarország honvédelmi miniszterének titkárságvezetőjeként. A Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt, 2021. május 31-én kapta meg vezérőrnagyi kinevezését.

A Magyar Honvédség parancsnoka bizonyította képességeit Irakban, ahol egy iraki zászlóaljat kellett mentorálnia egy különleges műveleti csoporttal, és Afganisztánban is, ahol a Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnokaként felelős volt saját munkáján kívül a tartományban lévő összes NATO-erő feladatainak összehangolásáért NATO-rangidősként.

Szabadidejében – és kollégái legnagyobb örömére a szolgálat ideje alatt is, ahol bevezette a dandárfutás intézményét – szívesen sportol. Másik nagy szerelme az ejtőernyőzés, és az Európa-, világkupa- és világbajnok ejtőernyős célbaugró csapat egyesületének elnöke.

5 hozzászólás a(z) “Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy” című bejegyzéshez

Valaki szóljon már a dandártábornok úrnak hogy a névtáblán nem illik se PhD se Dr. se más címeket feltüntetni. Nevetséges és közröhej tárgya. Bőven elegendő a név és a rendfokozat, nincs szükség IQ számra sem. És ha esetleg kinevezik főparancsnoknak, legyen kedves intézkedni az ostoba napszemüvegek betiltásáról. Idétlen és rettenetes ahogy kinéznek benne a katonáink.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük