A LETT HADSEREG MEGSEMMISÍTÉSE ÉS A LETT KATONÁKKAL SZEMBENI MEGTORLÓ INTÉZKEDÉSEK A SZOVJET MEGSZÁLLÁS ELSŐ ÉVÉBEN (1940–1941)1 - Ciganovs, Juris; Seres, Attila (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
A tanulmány azt mutatja be, hogy az 1939. október 5-én aláírt lett–szovjet megnemtámadási egyezmény után – amely szovjet csapatok állomásoztatását tette lehetővé a független Lett Köztársaság területén –, milyen fázisokban ment végbe a lett nemzeti haderő felszámolása és beolvasztása a Vörös Hadseregbe. A tanulmány részletesen kitér a magyar hadtörténetírásban eddig egyáltalán nem hivatkozott folyamatra, a lett fegyveres erők tisztjeivel szembeni tömeges repressziókra, amelyek 1941. június 14-én csúcsosodtak ki a litenei gyakorlótáborban, ahol a tiszti állomány jelentős részét letartóztatták, majd a Szovjetunió belső területeire deportálták.