HADERŐHÖZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLAMI KUTATÓHELYEK MŰKÖDTETÉSÉNEK EURÓPAI MODELLJEI (1.) - Szalkai, Patrik; Daruka, Norbert (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
A tanulmány, támogatva a haderő tudományos építkezését, azt vizsgálja, hogy milyen modellek alapján működnek Európában a hadseregekhez köthető tudományos kutatóhelyek. Ennek elérése érdekében a szerzők a francia, olasz, norvég, svéd és finn rendszereket vizsgálják meg. A fő elemzési szempont a struktúra, szervezeti állomány és a tudományos eredmények disszeminációja. Az elemzés konklúziója, hogy nem beszélhetünk egy egységes európai modellről, legfeljebb azonosságok vannak. Azonosíthatóak közös pontok és olyan gyakorlatok, amelyeket a kutatóhelyek többségében alkalmaznak. Ezek egy része alkalmas a magyar rendszerbe való átültetésre, de vannak, amelyeknél a hazai szervezeti adottságok másfajta megoldást követelnek.