DRÓNOK HARCA AZ OROSZ–UKRÁN HÁBORÚBAN - László, Nagy (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
2022 februárja óta intenzív szakaszába lépett orosz–ukrán háború (moszkvaiszóhasználattal különleges hadművelet) egyik meglepő fordulata 2025. június 1-jén következett be, amikor az Ukrán Fegyveres Erők és titkosszolgálatok végrehajtották a körülbelül másfél év alatt előkészített Pókháló műveletet (ukránul Pavutinya, oroszul Pautyina). Az akció során – ukrán források szerint 117, Oroszország területéről indított drón bevetésével – megtámadtak négy légitámaszpontot a távoli hátországban, és rendkívül érzékeny csapást mértek az orosz hadászati légierőre: lényegében működésképtelenné tették a hadászati (távolsági) bombázó-repülőgépek közel egyharmadát. A veszteséget Oroszország csak hosszú évek alatt pótolhatja. Jelen tanulmány – elsősorban internetes források alapján és az orosz–ukrán háború tükrében – áttekinti a drónok „karrierjét” a 2022 óta eltelt időszakban, ugyanakkor nem foglalkozik a Pókháló művelet konkrét részleteivel.