ÁTALAKULÓ VILÁGREND: SZEMLÉLETMÓDVÁLTÁS A HONVÉDELEMBEN - Böröndi, Gábor (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
A Magyar Honvédség vezérkari főnöke írásában megállapítja, hogy napjainkban a békeidőszaknak vége. A Magyar Honvédség – hivatásos, szerződéses és tartalékos állományával, valamint társadalmi programjaival együtt – konfliktuskezelésre készül. Erejét az aktív és tartalékos erő, valamint a hadiipari képességek közös egysége adja. Jelenleg szürke zónás és hibrid hadviselés zajlik, amelyre nemcsak szakembereket kell találni, hanem azokat rendszerbe kell állítani, fel kell készíteni és meg kell tartani. Az eljárásbeli változásokat készségszinten kell alkalmazni és továbbfejleszteni. Az átfegyverzés és a kiképzés kiemelt prioritás, de nem szabad csak a technikai transzformációra hagyatkoznunk, el kell érni a változást a katonák gondolkodásmódjában is. Ezt nevezzik parancsnokikultúra váltásnak, amelynek alapja az új altiszt- és tisztképzés bevezetése. A Magyar Honvédség vezérkari főnökének írása A Magyar Honvédség útja Pákozdtól a NATO-ig című tanulmánykötetben (Zrínyi Kiadó, Budapest, 2025; szerkesztette: Gyarmati István) jelent meg.