Háború a kommunikációs térben: a Hamász 2023. októberi terrorakciójának dezinformációs összefüggései - Gémesi, Géza (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
A 21. századi konfliktusok egyre inkább az információs térben zajlanak, ahol a dezinformáció és a kommunikációs hadviselés kulcsszerepet játszik a hadműveleti célok elérésében. A 2023. október 7-én indított, Izrael elleni Hamász-támadás nemcsak katonai fordulópontot jelentett a Közel-Keleten, hanem új szintre emelte az információs műveletek alkalmazását is. A tanulmány célja, hogy bemutassa, miként alkalmazott a Hamász – iráni támogatással – célzott dezinformációs kampányokat a terrorakció kiegészítéseként, különös figyelmet fordítva a nyugati közvélemény befolyásolására, az izraeli társadalom pszichológiai destabilizálására, valamint a palesztin önreprezentáció megerősítésére. A kutatás kvalitatív tartalomelemzésen alapul, és nyílt forrású adatok, közösségi médiás tartalmak, valamint szakirodalmi elemzések segítségével vizsgálja a Hamász dezinformációs stratégiáját. A tanulmány rávilágít arra, hogy a Hamasz információs műveletei szerves részét képezték a hibrid hadviselési koncepciónak, és a jövő fegyveres konfliktusaiban az információs tér egyre meghatározóbb hadszíntérré válik.