A légi fölény értelmezése és újraértelmezése az orosz–ukrán háború tapasztalatai alapján - Győrei, József (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
Az orosz–ukrán háborúban a drónokkal vívott „légi bevetések” az eljövendő légi háborúk előhírnökei még akkor is, ha a levegő-levegő műveletek hiánya nem feltétlenül tükrözi az azonos légi képességekkel rendelkező és azokat használni hajlandó országok közötti jövőbeli konfliktusok kihívásait. Ez a tanulmány a modern hadszíntéren a légi fölény kivívásának és megtartásának növekvő kihívásait vizsgálja, amelyeket az újonnan megjelenő képességek fejlődése és az ellenük való védekezés, valamint a változó műveleti környezet vezérel. Az olcsóbb és kevésbé kifinomult platformoknak meg kell találniuk a helyüket a haderő szerkezetében, hogy támogassák az új generációs vadászrepülőgépeket, amelyek használata továbbra is elengedhetetlen marad a legigényesebb küldetések teljesítéséhez és ezáltal a légi fölény vagy a légi uralom kivívásához.