Az újra felfedezett Savoyai Jenő - Rojkó, Annamária (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
A gróf Savoyai Jenő (eredeti nevén Eugène-François de Savoie-Carignano) életét és pályáját ismerő kutatók számára 2025 és ’26 egy-egy jubileumra emlékeztet. A jövő évben nem csupán Buda visszavívásának 340., hanem a keresztény seregeket vezető Savoyai halálának 290. évfordulójáról is megemlékezik Európa. Korának egyik legkiválóbb stratégája és egyik legbefolyásosabb alakja katonaként, műgyűjtőként és dúsgazdag arisztokrataként máig ott él a franciák, a Habsburg Birodalom népei, az olaszok és a németalföldiek emlékezetében. A Honvédségi Szemle egy ausztriai kiállítás és egy, a Zrínyi Kiadó által frissen megjelent ifjúsági regény kapcsán hívja fel a figyelmet Savoyai Jenőre.