A magyar honvédség transzformációs rendszere - Bárány, Zoltán Gábor (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
A transzformáció a katonai szervezetekben olyan átfogó folyamat, amely során a szervezeti struktúrákat, képességeket, stratégiákat és kultúrákat a folyamatosan változó biztonsági kihívásokhoz, új technológiai fejlesztésekhez, a stratégiai és a taktikai elvárásokhoz igazítják. A biztonsági környezet változásait követő átalakítás általában hosszú, átfogó transzformációs folyamat, ami soha nem ér véget. Az ilyen változások célja, hogy a katonai erők hatékonyan reagáljanak a kihívásokra, gyorsabban alkalmazkodjanak, és jobb együttműködést biztosítsanak a különböző szinteken és szakterületeken. A Magyar Honvédség transzformációjának végrehajtásához egy olyan szervezetet hoztak létre, amely a haderőnemeket érintő transzformációs tevékenységekkel, valamint a tapasztalatfeldolgozással és a doktrínák kidolgozásával kapcsolatos feladatok irányításával, a képességfejlesztési irányelvek meghatározásával, illetve e feladatok honvédségszintű irányításával és felügyeletével foglalkozik.