Az információs hadviselés lélektani eszközei a jelenlegi palesztin–izraeli konfliktusban - Bakró, Norbert (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
A zsidó nép születésétől fogva a megsemmisítés fenyegetésével néz szembe. Az iszlám születésétől fogva hódító magatartást mutat. Izrael újkori megalapítása óta a konfliktusok intenzitása megnövekedett. A környező országok és az általuk támogatott Hamász Izrael elpusztítását, vagy legalábbis folyamatos támadását tűzték ki célul. Eddig a zsidó nép elpusztítását célzó minden próbálkozás sikertelennek bizonyult. Izraelnek a fizikai támadások mellett az információs hadviselés eszközei ellen is védekeznie kell. A Hamász információs hadviselési tevékenységére a projektív pszichológiai hadviselés kifejezés használható. Ez héber nyelvű videoklipek formájában jelenik meg, melyek azonban nem meggyőzőek az izraeli célközönség számára. Izrael tényszerű adatokkal igyekszik ellensúlyozni a Hamász és támogatóinak tevékenységét. A nemzetközi médiumokon, kormányzati képviselőkön és influenszereken keresztül igyekszik legitimálni gázai műveleteit. A civil lakossághoz való viszonyulás jelentősen eltér a konfliktus résztvevői körében. Izrael törekszik a palesztin civilek védelmére, de mivel a Hamász pajzsként használja őket, és gátolja evakuálásukat, magas a konfliktus civil áldozatainak száma.