BAY ZOLTÁN ÉS JÁKY JÓZSEF, A MAGYAR RADARFEJLESZTÉS ÚTTÖRŐI - Rojkó, Annamária (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
Különleges emlékülésnek adott otthont 2025. július 24-én a gyulavári református templom. A meghívott előadók Bay Zoltán fizikus, radarcsillagász egyetemi professzor – a község szülötte –, valamint a második világháború időszakában a katonai radarfejlesztéseket miniszteri biztosként irányító Jáky József ezredes (posztumusz vezérőrnagy) életútját és pályáját idézték fel. A nemzetközi hírű radarcsillagász születésének 125. évfordulója alkalmából megrendezett konferencia civil kezdeményezés nyomán, Márki-Zay Lajos okleveles csillagász, nyugalmazott gimnáziumigazgató szervezésében jött létre.