A TOBORZÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÁS ALAPJÁN (1.) - Resperger, István; Resperger, Viktória (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
A nemzetközi biztonság- és védelempolitikai folyamatok romló tendenciái miatt az európai és a NATO-országok haderőinek meg kell oldaniuk a toborzás, a kiválasztás, a sor- és a tartalékos állomány bővítésének lehetőségét. Magyarország a haderőprogram, a hadiipar fejlesztésével egy időben megkezdte a tartalékos állomány bővítésére szolgáló programját, melyhez a politikai, gazdasági, pénzügyi feltételek biztosítottak. Az ország demográfiai adatai elöregedést és fogyó tendenciát mutatnak, de a tartalékos rendszer működtetéséhez a feltételek megteremthetők. A tartalékos rendszer kiépítéséhez öt-hét év szükséges, hogy a rendszer elemeit sikeresen, társadalmi elfogadással együtt üzemeltetni lehessen.