Pest-Buda katonai kórházai a 18. század utolsó évtizedeiben - Pogányné Rózsa, Gabriella (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
A Habsburg Birodalom állandó katonai kórházi rendszerének kiépítése II. József nevéhez fűződik, és része annak az átfogó katona-egészségügyi fejlesztési projektnek, melynek során modern szabályzatok rendszere, állandó katonaorvosi kar és a vonatkozó szakképzés is létrejött. A nagyobb helyőrségi városok – így a régi Pest-Buda (és Óbuda) – több katonai kórházzal is rendelkeztek, ezek között voltak stabil intézmények, illetve a kor fegyveres konfliktusai, a törökellenes harcok, valamint a napóleoni háborúk idejére létrehozott (esetleg állandósult) ispotályok. A tanulmány a pesti, a budai, az óbudai katonai kórházakról, a barakk-kórház, a Neugebäudéba telepített kisegítő lazarett, illetve az Invalidus-ház kórháza 1780–1790-es évekbeli működéséről ad áttekintést.