A szankciók és a háború hatása az orosz vasútra - Kiss, Álmos Péter (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
Az Oroszországi Föderáció közlekedési és szállítmányozási rendszerében a legfontosabb elem a vasúti ágazat. A vasúti szállításban monopolhelyzetet élvező Oroszországi Vasutak (Rosszijszkije zseleznije dorogi – RZsD) állami vállalatot súlyosan érintették a nyugati szankciók közvetlen és közvetett hatásai. Ki van zárva nemzetközi pénzügyi műveletekből, a forgalom visszaesése következtében bevételtől esik el, nehezen vagy egyáltalán nem tudja beszerezni a gördülőállomány karbantartásához szükséges alkatrészeket és speciális anyagokat, nehezen tud igazodni a változó szállítmányozási igényekhez, és a háború pusztításai is egyre nagyobb károkat okoznak. Mindezek eredménye a vasúti ágazat lassú eróziója: vonatok késnek, vonatokat kell törölni, priorizálni kell a szállítmányokat. E folyamatot az RZsD vezetése nem tudja megállítani, legfeljebb csak lassítani tudja azt. Ez nem vezet a vasúti ágazat teljes összeomlásához, minden vasúti tevékenység leállásához, de várható, hogy a vasúti hálózat fragmentálódik, és nem lesz képes kielégíteni sem a polgári, sem a katonai szállítási igényeket.