A mesterséges intelligenciával támogatott XR-technológiák hatása a valóságérzékelésre: Pszichológiai perspektívák és kihívások - Porkoláb, Imre; Porkoláb-Minarik, Annamária (Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 2025)
A virtuálisvalóság- (VR1), a kiterjesztettvalóság- (XR2) és a mesterségesintelligencia-technológiák (MI) az elmúlt évtized során a technológiai megújulás élvonalába kerültek, és egyre gyorsabban, egymásra szinergikus hatással fejlődnek. A mesterséges intelligencia robbanásszerű evolúciója – különösen a nagy nyelvi modellek (LLM-ek3) és a generatív algoritmusok terén – szorosan kapcsolódik a VR- és az XR-rendszerek fejlődéséhez, lehetővé téve az egyre realisztikusabb élmények kialakítását mind a civil szektorban, mind pedig a katonai alkalmazások terén. A mindennapi életben ezek a technológiák átitatják a munkahelyi, szociális és kulturális interakciókat, illetve a mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmusok és rendszerek segítik a valós idejű problémamegoldást, valamint érezhető hatással vannak az információfeldolgozás hatékonyságára. Ugyanakkor a VR-, az XR- és az MI-technológiák integrációja és továbbfejlesztése nemcsak lehetőségeket, hanem jelentős kihívásokat és veszélyeket is hordoz, miközben etikai, társadalmi és pszichológiai kérdéseket vet fel, ezért kiemelten fontos e technológiák pszichológiai vonatkozásainak, különösen a valóságérzékelésre gyakorolt hatásainak megértése is.