Nemzetközi hadijátéktrendek

Szerzők

  • Zoltán Harangi-Tóth

DOI:

https://doi.org/10.35926/HSZ.2020.2.11

Absztrakt

Napjainkban a hadijátékok (wargame) reneszánszukat élik, amelyet egyszerre táplál a professzionális közösségek (katonák) körében történő felértékelődésük és a hobbijátékosok (civilek) közötti növekvő népszerűségük. A két csoport közeledésének számos jele van, ezek közé tartozik az évente megszervezett, eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból induló Connections konferenciasorozat. Jelen publikáció szerzője (aki maga is évtizedek óta hadijátékos) 2019-ben részt vett ezen a rendezvényen.

A mai értelemben vett hadijátékokat az angolszász (katonai) gondolkodás határozza meg, felhasználhatóságuk pedig kibővült az elmúlt évtized során. Jelen tanulmány kísérletet tesz a fogalom tisztázására, nemzetközi beágyazottságának felvázolására, a hadijátéktípusok bemutatására és arra, hogy a hadijátékok miként alkalmazhatók az átalakuló Magyar Honvédségben.

Információk a szerzőről

Zoltán Harangi-Tóth

Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, egyetemi tanársegéd (NKE HHK)

##submission.downloads##

Megjelent

2020-03-12

Hogyan kell idézni

Harangi-Tóth, Z. (2020). Nemzetközi hadijátéktrendek. Honvédségi Szemle – Hungarian Defence Review, 148(2), 113–124. https://doi.org/10.35926/HSZ.2020.2.11

Folyóirat szám

Rovat

Vezetés, felkészítés

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei